Zdradzamy alternatywne metody parzenia kawy

Zdradzamy alternatywne metody parzenia kawy

2016-07-06 18:04 ico

Kawa z ekspresu to już przeżytek. W Polskich kawiarniach coraz częściej możemy spotkać się z alternatywnymi metodami parzenia kawy. Czy to nowa moda, a może sprytna zagrywka właścicieli kawiarni chcących pochwalić się nowatorskim podejściem do parzenia kawy? Z pewnością nie. Alternatywne metody parzenia kawy znane są już od dawna. Każda z nich uwalnia inny smak i aromat. Warto więc spróbować czegoś nowego, dowiedzieć się który smak najbardziej nam odpowiada. 

Najprostszym urządzeniem wśród alternatywnych metod parzenia kawy jest filtr zwany dripperem, inaczej V60. Parzenie kawy tym sposobem jest bardzo proste, wystarczy wyłożyć dripper papierowym filtrem. Kolejny krok to zwilżenie filtra odrobiną wody, aby pozbyć się zapachu papieru, potem należy wsypać kawę i zalać wodą. Kawa parzona w dripperze ma wyrazisty smak. Często podkreśla zalety kawowych ziaren, ale również odsłania ich słabości. Napar parzony w dripperze nie jest klarowny, a smak niezbyt owocowy.

 

 

Kolejny sposób to Chemex. Napar z tego ekspresu jest bardzo klarowny i subtelny. Niektórzy porównują go nawet do herbaty. Kawę parzy się w nim podobnie jak w dripperze. Używa się do niego trochę innego filtra, który przepuszczają mniej olejków. Dzięki temu kawa jest czystsza, bardziej herbaciana. 

 

 

Aeropress, zwany również strzykawką, to najmłodszy sposób parzenia kawy. Wymyślono go w 2005 roku. Ekspres kształtem przypomina dużą strzykawkę. Najczęściej wykonaną z akrylu. Zasada parzenia kawy jest podobna jak w dripie, czy Chemeksie. Wkładamy filtr, namaczamy go, wsypujemy kawę a napar, który powstaje wyciskamy do filiżanki. 

 

 

Z alternatywnymi metodami parzenia kawy spotkacie się z pewnością w Warszawskiej kawiarni MiTo oraz Kubek i Ołówek.

 

KUP KARTĘ I CIESZ SIĘ ZNIŻKAMI Z OPENCARD !

 

Instagram