DOBODO – smaki dawnej Warszawy
Warszawa

DOBODO – smaki dawnej Warszawy

2018-08-02 12:51 ico

DOBODO to miejsce, w którym historia kultowej kawiarni artystycznej Cafe Bodo, należącej do słynnego Eugeniusza Bodo łączy się z unikalną, nowoczesną, autorską kuchnią, nawiązującą do smaków Warszawy lat 30-tych.

Wyjątkowa lokalizacja DOBODO, znajdującego się przy ulicy Foksal 17, w samym sercu Warszawy oraz eleganckie, stylowe i przytulne wnętrze sprawiają, że restauracja jest idealnym miejscem do organizacji spotkań biznesowych oraz imprez okolicznościowych. Restauracja oferuje sezonowe menu, skomponowane z dań kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu, w którym wyróżnikiem jest sezonowość i najwyższa jakość lokalnych produktów, którą szef kuchni stawia na pierwszym miejscu.

Nawiązując do najlepszych tradycji tego miejsca restauracja przedstawia podróż po smakach przedwojennej kuchni polskiej. W nowej odsłonie prezentuje dania i produkty, które gościły na stołach w tamtym czasie.

Kucharze DOBODO zainspirowani niezwykłą atmosferę lat 30-tych z ówczesnej epoki przygotowali sezonową kartą przystawek, dań głównych i deserów. Wprowadzenie do menu stanowi szeroki wybór przystawek, gdzie przewijają się m.in. tradycyjne kołduny czy tzw. przekąski zimne, delikatne podpłomyki w towarzystwie pasztetu jagnięcego i sarniny oraz wyśmienity tatar jagnięcy z przepiórczym jajkiem.

Nie może również zabraknąć znakomitych zup, których katalog otwiera pozycja obowiązkowa każdej przedwojennej restauracji czyli przysmak każdego warszawiaka: flaczki garnuszkowe – czyli te przyrządzone zgodnie z XIX-wieczną recepturą.

Ukoronowaniem karty są dania główne, pośród których wartym uwagi jest udziec z jagnięciny wrzosówki, rasy szczególnie cenione na początku XX w. oraz frykando wołowe z kluskami kładzionymi.

Dla najbardziej wymagających gości kuchnia przygotowała szlachetne ryby: troć w prażynce ryżowej oraz sandacz z jarmużem i kaszą gryczaną.

Na osłodę i wyjątkowe doznania smakowe szef kuchni poleca ciekawe połączenie smaków - blamaż jałowcowy z rabarbarem i lodami imbirowymi.

W nowym menu DOBODO znajdują się również specjały sezonowe nad których wyjątkowym smakiem pieczę sprawuje zespół utalentowanych kucharzy.

W każdym tygodniu kucharze przygotowują 3-daniowy lunch biznesowy.

DOBODO przywraca blask i smaki dawnej Warszawy. To tam odnajdziesz atmosferę i smaki inspirowane kuchnią stolicy lat 30.

Instagram