W Warszawie to pierwsza restauracja, serwująca tę przekąskę, a mowa o włoskiej piadinie. Czym jest piadina? Na pierwszy rzut oka wygląda jak hiszpańska tortilla, jednak piadiny nie robi się z mąki kukurydzianej, ale z pszennej, a ciasto jest dużo bardziej cienkie i chrupiące. Co więcej piadinę serwuje się z doskonałymi, włoskimi dodatkami, które jeszcze bardziej podkręcają smak! Gdzie znajdziemy restaurację, która serwuje takie cudo?
La Piadina to restauracja prowadzona przez rodowitego Włocha na Al. Jana Pawła II. To już jeden z pierwszych powodów, dla których warto ją odwiedzić! Włosi znają się na kuchni jak nikt! Właściciel dobrze wie, jak powinna smakować prawdziwa piadina, dlatego wszystkie składniki sprowadza prosto z Italii. Sery, wędliny, wina oraz kawa pochodzą z Włoch. Sama piadina przygotowywana jest na miejscu. Placki wypiekane są na specjalnej płycie, dzięki temu są chrupiące i niepowtarzalne w smaku.
Z czym Włosi jedzą piadinę? Jest wiele możliwości, ponieważ placki równie dobrze smakują na ostro jak i słodko. w restauracji skosztujecie piadiny z mozzarellą, niezwykle cienką szynką prosciutto di parma oraz rukolą; przeróżnymi serami: gorgonzolą, ricottą czy z dojrzewającym serem grana padano. Piadinę znajdziecie również w wersji wegetariańskiej z grillowanym bakłażanem oraz cukinią. Do piadiny dodawana jest również ocet balsamiczny lub oliwa sprowadzana prosto z Toskanii. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie spróbować piadiny z pikantnym salami lub serem caciotta z kawałkami pieprzu.
La Piadina to nie tylko włoska restauracja, ale również serce włoskiej kultury. W lokalu urządzane są spotkania dla Polaków uczących się języka włoskiego oraz Włochów zmagających się z językiem polskim. Oprócz tego organizowane są przeróżne degustacje win i włoskich serów. Jeśli uczycie się włoskiego lub interesujecie się włoską kulturą takie spotkanie to naprawdę świetna okazja, by podszkolić znajomość języka! Informacje o wydarzeniach znajdziecie na facebookowym fanpage' u restauracji.