LIFE IS FOOD - to hasło widniejące na stronie restauracji Lif, założonej przez Monikę Brudło. Restauracja ta jest nowatorską koncepcją kulinarną, której misją jest zdrowe gotowanie oraz zmiana naszego stosunku do jedzenia. Zgodnie z tym zamysłem właścicielka zadbała, aby w menu znajdowały się jedynie dania slow food, a w restauracji panowała spokojna atmosfera. Czym jeszcze wyróżnia się Lif? Na resztę pytań odpowiada właścicielka!
Lif mieści się w sercu starego Mokotowa przy parku Dreszera i ogródku Jordanowskim. Ulokowanie restauracji w tym miejscu nie było przypadkowe. Ciche, spokojne otoczenie sprawia, że możemy choć na chwilę oderwać się od głośnego wielkomiejskiego życia.
O tym, jak zrodził się pomysł na restaurację slow food mówi nam właścicielka - Monika Brudło, która chcąc poświęcić swoje życie pasji, porzuciła pracę w korporacji. Jak podkreśla, koncepcja restauracji slow food powstała w odpowiedzi na rosnącą świadomość żywieniową klientów, na rosnący popyt na sklepy i restauracje, gdzie można kupić lub zjeść zdrowe, dobrej jakości jedzenie. Koncepcja wpisuje się również w umiejscowienie restauracji - największy plac zabaw na Mokotowie, dużo rodzin z dziećmi dbających o dietę.
W ideę restauracji wpisuje się również wystrój wnętrza. Jasne barwy, ogrodowa stylistyka, stare, odzyskane ze stodół drewno oraz naturalna zieleń sugerują o ekologicznym podejściu do życia. Pani Monika wystrojowi wnętrza poświęciła bardzo dużo czasu, a w rozplanowaniu pomysłów pomógł jej projektant wnętrz.
Czym natomiast kieruje się zespół, układając menu? Jedzenie przede wszystkim powinno być lekkie i zdrowe, nowoczesne oraz dobre jakościowo. Filozofia slow food promuje wytwarzanie żywności w taki sposób, aby była ona niskoprzetworzona oraz bogata w składniki odżywcze i walory smakowe. Jedzenie zgodnie z założeniami slow food to celebrowanie posiłku, rozsmakowywanie się, a nie połykanie w biegu, w drodze do pracy czy przed telewizorem. Jak mówi właścicielka: "Czasami na nasze danie trzeba trochę dłużej poczekać, ale dzięki temu otrzymuje się jakość, na której nam zależy."
Menu zostało opracowane z dużą uwagą oraz z uwzględnieniem różnych opcji dietetycznych, które zostały oznaczone przy każdej pozycji w karcie dań. Menu zmieniane jest kilka razy w roku, aby klienci mogli skosztować przysmaków na bazie sezonowych warzyw i owoców. W menu znajdziemy wiele dań z kasz, ryb oraz mięs. W tym sezonie skosztujemy doskonałego śledzia w korzennej marynacie z pudrem piernikowym oraz karpia smażonego po warszawsku w wytrawnej śliwkowej cebuli. Oprócz wykwintnych dań znajdziemy również takie przysmaki jak burger z wypiekanego na miejscu pieczywa z wołowiną lub w wersji vege z cieciorką.
Lif to również miejsce przeznaczone dla dzieci. W restauracji mieści się kącik zabaw, a w menu znajdziemy mnóstwo zdrowych przysmaków dla najmłodszych. "Nie chcemy, aby ziemniak w postaci frytki był jedynym znanym naszym dzieciom warzywem." mówi Pani Monika. :) Z tego względu dziecięce menu zostało dokładnie przemyślane, aby zarówno smakowało najmłodszym jak i uszczęśliwiało rodziców, którym zależy na zdrowej diecie całej rodziny.
W restauracji znajduje się również przestrzenna sala na piętrze o powierzchni 110 m2, wynajmowana na eventy, spotkania firmowe i uroczystości rodzinne. Z myślą o tych, którzy planują zorganizować imprezę w domu lub biurze, restauracja zajmuje się catringiem.
Restauracja Lif to miejsce pełne spokoju i dobrego jedzenia. Jeśli chcecie oderwać się od codzienności, pomarzyć czy po prostu spędzić czas na rozmowie, jeśli ważne jest dla Was to, co wkładacie na swój talerz, Lif z pewnością skradnie Wasze serca.