Do podstawowych obowiązków kelnera należy przygotowanie stołu do posiłku, przyjęcie zamówienia oraz zabranie niepotrzebnych naczyń. Jednak poza tym kelner jest też źródłem cennych informacji o restauracji.
Zanim przejdę do tego, o co warto zapytać kelnera, przypomnę kilka zasad regulujących relacje kelner-gość. Jako goście możemy oczekiwać od kelnera uprzejmości, starannego wykonywania swoich obowiązków i obsługiwania nas zgodnie ze standardami restauracji. Warto pamiętać, że wiele z tych standardów narzuca właściciel, nie zaś sam kelner.
Klient, chcąc zwrócić uwagę kelnera, powinien nazwiązać kontakt wzrokowy, podnosząc rękę na wysokość swojej głowy lub, jeśli poprzednie działania nie dają efektu, wstając z miejsca. Można oczywiście odezwać się do kelnera, jeśli jest w pobliżu. Ponadto to właśnie do kelnera gość restauracji może skierować wszystkie swoje pytania, poprosić o polecenie dania oraz zgłosić mu ewentualną reklamację.
Jakie więc pytania warto zadać?
1.Kto jest szefem kuchni?
Polskie restauracje rzadko kiedy chwalą się tym, kto przyrządza dla nas posiłki. Warto spytać o to kelnera i obserwować jego reakcję. Nie wymagajmy oczywiście od małej knajpki kucharza z międzynarodowymi sukcesami, warto jednak wiedzieć, czego się po nim spodziewać. Kucharz amator, z pasją do gotowania może nas mile zaskoczyć, a jego historia może okazać się ciekawym tematem na rozmowę ze znajomymi.
2.Jak często zmienia się karta?
W dzisiejszych czasach sezonowe menu i stosunkowo częste zmiany w karcie uznawane są za zdecydowany plus restauracji. Świadczą o wyobraźni kucharza, a wykorzystanie sezonowych składników zwiększa szanse na to, że dostaniemy świeże i niemrożone danie. Jeśli karta jest stała lub nie zmieniała się od bardzo dawna to jeszcze nie tragedia. Warto jednak dopytać wówczas o najpopularniejsze pozycje w karcie oraz poprosić kelnera o to, by powiedział z czego składa się interesujące nas danie.
3. Skąd restauracja bierze składniki?
Jest to pytanie zdecydowanie na miejscu i nie powinno wprowadzić kelnera w zakłopotanie. Oczywiście nie chodzi o to, aby otrzymać adresy dostawców, ale żeby wiedzieć, czy całe menu nie jest oparte o zwykłe produkty z supermarketu i mrożonki. W szczególności warto zadać to pytanie, kiedy mamy ochotę na dania rybne. Jeśli mamy wątpliwości, co do tego, czy ryba będzie świeża, możemy poprosić kelnera, aby nam ją pokazał, zanim złożymy zamówienie.
Powyższe trzy pytania to tylko przykłady. Warto jednak pytać kelnera o wszystko, co nas interesuje. Zdarzają się goście restauracji, którzy przed zamówieniem posiłku pytają o możliwość zobaczenia kuchni. Chcą ocenić, czy przygotowywane jedzenie jest świeże i czy w kuchni panuje porządek. Nie każda restauracja się na to zgodzi, jednak kto pyta nie błądzi.
Posiadacze kart OpenCard, którzy lubią eksperymentować z nowymi miejscami z pewnością będą mieli wiele okazji do wypytywania kelnerów. O co Wy najczęściej pytacie w restauracji? Co dla Was jest najważniejsze?