Ciężko jest wyobrazić sobie Wigilię bez pieorogów. Niemalże w każdym polskim domu podaje się je z kapustą i grzybami. Lekko podsmażone stanowią świetną przekąskę do czerwonego barszczu. "To takie nasze" - ale czy na pewno? Powszechnie panuje przekonanie zarówno wśród polaków, jak i cudzoziemców, że pierogi są typowo staropolskim daniem. Aby mieć co do tego pewność, postanowiłam poszukać więcej informacji. No i co się okazało?
Wbrew powszechnym przekonaniom rodowitą ojczyzną pierogów są Chiny. Z dalekiego wschodu zostały przywiezione do Europy przez niejakiego Marco Polo, zaś do Polski trafiły w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który spróbował ich podczas pobytu na Rusi. I tym oto sposobem stały się one jedną z najpopularniejszych potraw naszego kraju.
Dlaczego Polakom tak bardzo posmakowały pierogi? W ciasto można zawinąć niemalże każde nadzienie - od słodkich aż po wytrawne. Pierogi jeść można z cukrem, ze skwarkami lub kawałkami cebuli, z wody i smażone. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej! Wówczas to pierogi z mięsem były najpopularniejszym daniem. Dopiero w kolejnych przepisach pojawiły się pierogi z nadzieniem słodkim - z marmoladą lub owocami.
Kolejnym ciekawym faktem jest to, iż dawniej pierogi lepione były z okazji świąt. A każdemu świętu przypisywane było inne nadzienie oraz kształt -były kurniki - duże z mięsnym nadzieniem, podawane na weselach, knysze - podawane na stypach, były kolatki - podawane na cześć Nowego Roku. Jednym słowem kuchnia polska pokochała pierogi! Skąd więc wzięła się nazwa "ruskie"?
Pierogi ruskie czyli pierożki z nadzieniem z białego sera i ziemniaków, doprawione na ostro cebulą, pieprzem i solą. Jeszcze przed wojną we Lwowie na te danie mówiono "pierogi polskie". A wszystko dlatego, że na polskiej ziemi były one najpopularniejszym daniem. Jednak, kiedy po wojnie Lwów trafił do ZSRR, pierogi zaczęto nazywać ruskimi. I choć wydaje się to odrobinę zabawne, to właśnie wydarzenia historyczne wpłynęły na nazwę pierogów.